Projektzáró programunkat 2015. június 30-án tartottuk meg. Köszönjük mimnden támogatónknak a segítségét, a megvalósító pedagógusoknak a munkáját, a gyerekek aktívitását és szorgalmát a program megvalósulása során. 

  

Idén a 6.a és a 8. b osztály egy –egy  csapata képviselte iskolánkat  a Katona József Könyvtár,az Alternative English School és a Europe Direct Információs Hálózat 10. alkalommal meghírdetett Európa Nyelvi Díjat nyert „Mesélj Európa! – Tales from Europe"angol nyelvű vetélkedő döntőjén Kecskeméten.  Mindkét csapat szépen, ügyesen szerepelt, büszkék vagyunk Rájuk.   Képek a programról

Unicorns of Love – 6.a:  Gyomai Ákos,  Karácsony Tamara, Nemes Ágota,  Paróczai Bence,  Szilágyi Rebeka

 Disco Ninjas – 8.b: Dudics György,  Orbán Renáta,   Paróczai Gergő,   Vaszkó Ágnes,  Wéber Dorina,  

Felkészítő tanáraik:  Kónyáné Jakab Ida, Szedlák Réka

  

Mesélj Európa Elődöntő

             

A Mesélj Európa békéscsabai elődöntőjében a hatodikosok egyik csapata 2. helyezést ért el, a nyolcadikosok pedig harmadikok lettek. Ők továbbjutottak a regionális döntőre. A másik hatodikos csapatunk 4. hellyel búcsúzott a versenytől.   Képeink a versenyről

    

  

Június 1-én ismét ellátogatott iskolánkba Séllei Lajos és Tóth Péter a Henkel Magyarország Kft. körösladányi  gyárának képviseletében, akik rendhagyó órákat tartottak. Az órák első részében  a környezetvédelem és az energiatakarékosság fontosságáról beszélgettek a tanulókkal, majd egy ezzel kapcsolatos rövid filmet néztek meg. Ezt követően a” Fenntarthatóság Bajnokai” c. tesztet töltötték ki a gyerekek, melyet közösen értékeltek, megbeszéltek. Jutalmul minden tanuló pólót és oklevelet kapott.  Képek a programról


Mesélj Európa 2015. előkészületek, próbák képekben

  

 

Elkezdődött a 2015. évi Mesélj Európára való felkészülés az online tesztek kitöltésével és a fotomontázs elkészítésével

    

    

Velencei Karneváltól a Mohácsi Busójáráson át az osztályfarsangig. Télbúcsúztató hagyományok, szokások megismerése, ismeretek felelevenítése volt a téma  a februári projekt foglalkozásokon. Különféle technikával  álarcot lehetett készíteni, és az osztályok díszítéséhez is hozzájárultunk néhány ötlettel.

  

    
A pályázat célkitűzéseit segítve hangszeres támogatással a gyerekek számára ismeretlen dalt tanultunk meg. A dal könnyen énekelhető, élénk ritmusú szövegében az alapvető humán értékek befogadására elfogadására érzékenyítő hatású. A foglalkozásokon a klasszikus közös daltanulási formát alkalmaztuk:  szövegdeklamálás soronként - ritmizálás - ének. Érzésünk szerint a dalt szívesen , nyitottan fogadták és énekelték, tetszett nekik. Közös rendezvényeken alkalmas a továbbadásra. A hangulatteremtés kedvéért ismétlésenként moduláltuk a részeket. Az utolsó találkozón a gyerekek megkapták a nyomtatott formát is.

 

   

Népek karácsonya  A ”Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása” című pályázat keretein belül november és december hónapban a Népek karácsonyával foglalkozunk. A bevont tanulók karácsonyi dalokat tanulnak meg és adnak elő angol nyelven,  zenés előadást készítenek a különböző népek karácsonyi szokásairól, hagyományairól és egy verses, fényjátékkal színesített műsort mutatnak be az iskolai karácsonyi ünnepségen, mely során felcsendül egy ismert karácsonyi dal is, melyet a világ 25 nyelvén hallhatunk. 

  

  

Elkezdődtek a Bolhapiac előkészítő programjai. A program résztvevői először leltárba vették és beárazták a tanulók által behozott és a Bolhapiacra szánt könyveket, CD-ket és játékokat, majd a pénzátváltás, árazás és az áruk rendszerezése következett. Keddtől következett a legizgalmasabb rész, az árusítás...  Képek az előkészületekről     Elkezdődött a Bolhapiac

  

 

 

Természetjáró túra a Körö-Maros Nemzeti Park Hármas-Körös árterén

  

Egy szép őszi délutánon iskolánk vendégül látta a Jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola "Két iskola, egy cél, közös siker" című projektbe bevont tanulóit, pedagógusait. A finom ebéd elfogyasztása után együtt sétáltunk, beszélgettünk gyerekek, felnőttek az ősz színeiben pompázó Szarvasi Arborétum fái között. Séta közben felelevenítettük a nyári tábor emlékeit, a táborban kialakult baráti kapcsolatokat megerősítettük. A jó hangulatú délutánt közös fotózással tettük még emlékezetesebbé.

      

    

Jól indult a nyári vakáció a program résztvevőinek! Június 27-én, pénteken, ellátogattunk Szarvasra. Bejártuk az országos hírű Szarvasi Arborétumot, amely a természet kedvelőinek kínál különleges kikapcsolódási lehetőséget, végighajókáztunk a Holt-Körösön, megnéztük a vízről a Bolza-kastélyt, a szárazmalmot és a Tessedik Múzeumot is. Kellemes fagyizás után, esti programként megtekintettük a vízi színpadon a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, amely mindenki számára maradandó és tartalmas színházi élményt jelentett.  Képeink a szarvasi kirándulásról

Az EU gazdaság, közgazdasági mutatók, szegénység-gazdagság, online kereskedelem részprojekt foglalkozásaival ért véget a tanév. A tanulók tesztlapokat töltöttek ki a témával kapcsolatban, online módon vásároltak élelmiszert, divatos ruhákat, ajándékokat, adatokat gyűjtöttek az Európai Unió országainak gazdaságföldrajzi adatairól (terület, lakosság, népsűrűség, bruttó nemzeti termék, munkanélküliségi mutató, 1 főre jutó jövedelem, minimálbér …).


    
 

A Föld tisztasága projekt célja a gyerekek rádöbbentése arra, hogy az egyén mindennapi tevékenysége is komoly természetkárosodás alapját képezheti. lehetőséget biztosítva számukra tetteik átgondolására és természetes környezetünk szépségeinek makro-, és globális szintű újbóli felismerésére.

Az első foglalkozás keretében Mark Linfield és Alastair Fothergill  "A Föld" című filmjének közös megtekintése. A film vetítése közben a gyerekek az alkotás témájával kapcsolatos kitöltőlapot oldhattak meg. A legjobb kitöltők a következő napon ajándékot kaptak. A további foglalkozások során a tanulók véletlenszerű csapatokat alkotva környezetvédelmi vetélkedőn vettek részt. A kérdések témája csupán kis mértékben kapcsolódott az iskolai tananyaghoz, a helyes válasz kiválasztásához a gyerekek logikus gondolkodásmódjára, napi tájékozottságára - és persze egy adag szerencsére is szükség volt. A végén az a csapat örülhetett, melynek tagjai leginkább rendelkeztek ezekkel a sajátosságokkal, valamint az egész játék során a legegészségesebben kockáztatták zsetonjaikat. 

      

 

A vizek tisztasága projekt keretében a tanulók először  a Föld globalizációs vízproblémáival ismerkedtek meg előadás formájában. A további foglalkozásokon filmet készítettek a felsorolt problémákkal kapcsolatban.

    

A Rózsahegyi Napok során Dr. Dinya László egyetemi tanár előadást tartott a projekt résztvevőinek az EU globalizációs problémáiról, a gazdasági, népesedési, foglalkoztatási és energiaügyi folyamatokról 2040-ig. 


        

Mesélj Európa 2014

A kecskeméti Katona József Könyvtár , az Alternative English School és a Dél-alföldi Europe Direct Információs Hálózat idén 9. alkalommal hirdette meg 5-6. és 7-8. osztályos diákok számára az Európa Nyelvi Díjat nyert „Mesélj Európa! – Tales from Europe" elnevezésű angol nyelvű vetélkedő sorozatot. Iskolánk több csapattal is nevezett a több fordulós versenyre, melyből három csapat jutott be az április 24-én Békéscsabán megrendezett első elődöntőre. Mindkét korosztályban 6-6 csapat versenyzett mese, illetve történelmi esemény dramatizálásával és angol nyelvű előadásával Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből. Iskolánk két csapata első helyen végzett a rangos mezőnyben, ezzel részt vehetnek a május 10-én megrendezésre kerülő döntőn Kecskeméten. Az ötödikes csapat tagjai: Karácsony Tamara, Paróczai Bence, Nemes Ágota, Szalóki Valentin, Veress Hunor 5.a osztályos tanulók A hetedikes csapat tagjai Dudics György, Orbán Renáta, Paróczai Gergő, Vaszkó Ágnes és Wéber Dorina 7.b osztályos tanulók. A harmadik csapat tagjai Dógi Csenge, Gellai Fanni, Starron von Boxtel, Orovecz Odett, Parragh Viktória voltak.

Márciusban a csoportjaink tagjai négy fős csapatokat alkotva Észkaszinón vettek részt. Az állomásvezetők ötletes feladatokkal, fejtörőkkel, találós kérdésekkel, totókkal és kvízjátékkal várták a csapatokat. 

      

A Bács-Kiskun megyei Europe Direct európai információs hálózat és a kecskeméti Alternative English School 2014. május 10-én rendezte meg a Mesélj Európa elnevezésű angol nyelvi vetélkedő döntőjét Kecskeméten. A versenyre 48 csapat regisztrált Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből. A versenyen korosztályonként 6-6 csapat mutathatta meg angol tudását, kreativitást, színészi képességeit. Az előzetes fordulók alapján iskolánkat két csapat is képviselte a megmérettetésen. A kiélezett versenyben mindkét csapatunk az ötödik helyen végzett.  Képek a döntőről    Oklevelek

All Stars: Karácsony Tamara, Nemes Ágota, Paróczai Bence, Szalóki Valentin, Veress Hunor

Magic Kids: Dudics György, Orbán Renáta, Paróczai Gergő, Vaszkó Ágnes, Wéber Dorina